Har du en läromästare?

Dume Mosse

Smaka på ordet läromästare, visst känns det lite mystiskt. Vad är en läromästare? En gammal vis man med konstiga örter och lite småluriga ritualer? Nån att se upp till, en förebild? Min chef på jobbet? Läraren i skolan? Någon som hjälper dig på livets väg?

Visst känns ordet läromästare aningens medeltid eller möjligen ännu mer passé. I min värld har ordvalet i modern tid sammankopplats med forum som är mer eller mindre tabu. Lite mystiskt helt enkelt, lite Hollywood.
Men jag gillar det, där finns liksom en innebörd som går längre än förebild, mer än lärare.

Jag blir besviken på mig själv ibland, när jag ser ner på människor jag möter. Jag tycker mig veta mer än de, tycker mig vara bättre, besitta mer kunskap. I jämförelsen mellan mig och individen jag har framför mig anser jag i mitt inre att min stjärna lyser aningens klarare, starkare. Jag utgår naturligtvis ifrån en högst subjektiv skala i dessa bedömningar och innefattar ofta ett specifikt område.

Jag blir lika besviken på mig själv, när jag möter människor, och ser ner på mig själv. På samma subjektiva sätt, och med samma egen-snickrade bedömningsskala så kan jag nedvärdera mig själv med hjälp av personen jag står mitt emot


Tänk om man istället skulle kunna se varje person man möter som sin läromästare. Att man i varje möte, i varje relation, reflekterar över vad människan du möter kan lära dig. Om man försöker se det hela i ett större sammanhang så tror jag på riktigt, tänk-utanför-boxen-på-riktigt, att varje person du möter kan lära dig något. Ta en funderare på det.

Man kan självklart göra det här i olika steg. Man kan lite sjudande låta den inställningen finnas med, ”visst, alla jag möter kan lära mig något…” Eller så kan man aktivt fundera på vad den här personen faktiskt kan lära mig. En idé kan vara att när dagen lider mot sitt slut och det är dags att knyta ihop påsen. Då kan man lägga några minuter och reflektera över vilka människor man mött under dagen. Vad kan jag lära mig av dem. Tanten på sätet jämte i bussen. Din arbetskamrat. Dina barn. Dina barns kompisar. Din syster.

Om du låter det här gå upp som ett ljus för dig, så lovar jag att du kommer bli rörd av hur mycket du kan lära dig av dina medmänniskor. Verkligen inte se på fylle-johans misstag och tänka så ska jag inte göra, utan snarare se på hans erfarenheter och klockrenheter och ta efter.

Alla har vi fått ett liv, ett unikt liv, som i sin tur har gett oss erfarenheter, unika erfarenheter. De här erfarenheterna ska vi inte vara rädda för att dela med oss av. Men framförallt ska vi inte vara rädda för att lyssna och fråga efter andras erfarenheter.

”Det finns människor som kommer in i våra liv och lämnar det igen. Det finns också människor som stannar en stund och lämnar fotspår i våra hjärtan. Och vi blir aldrig mer den samma.”

Jag tycker att man kan lära sig otroligt mycket av barn. Jag läste den här berättelsen om Hampus tre och ett halvt år gammal.

”Hampus, tre och ett halvt år gammal, är som många andra barn mycket för att tävla i alla möjliga och omöjliga saker. Men han har också gjort så att många i hans omgivning ser på det här med att vinna eller förlora med nya ögon.

När Hampus inte kommer först, säger han nämligen glatt till vinnaren: ”Jag vann efter dig!”

Vilken fantastisk inställning han har Hampus, och hur otroligt mycket vi kan lära oss av det. En annan person som givit mig mycket inspiration är fadern i filmen om ”Team Hoyt”. Vrid upp volymen och kolla på youtube-klippet nedan. Är du av det känsligare slaget kan jag rekommendera näsdukar, för det här är vackert.

”En son frågar sin far om han kan tänka sig att springa ett marathon med honom. Och fadern svarar att: det gör jag gärna. När de gjort det frågar sonen om han kan tänka sig att springa en triathlon med honom. Och fadern svara även denna gång ja. Sonen får mersmak på detta med uthållighetsträning och utmanar till sist sin pappa i att genomföra en Ironman(ansedd som världens tuffaste triathlon). Och fadern svarar återigen ja på sin sons önskan.”

This video was embedded using the YouTuber plugin by Roy Tanck. Adobe Flash Player is required to view the video.

Tags: , , , , ,

Leave a comment