”Jag vill vara en viktig person”

Jag har precis kommit hem ifrån ett fantastiskt innebandyläger. Vi har bott i Pingstkyrkan i Jönköping och spelat innebandy i Idrottshuset bredvid. Lägret har fokus på gemenskap och att alla ska känna sig älskade. Vår anda, våra slagord är respekt, ödmjukhet, uppmuntran och glädje. Varje dag har vi samling i smågrupper som vi kallar för Time out, då pratar vi om hur man kan vara en schyst kompis, lagkamrat, motståndare eller medmänniska utifrån kristna värderingar. Till varje dag finns det en text/berättelse som man utgår ifrån och i år skrev jag torsdagens text. Tänkte att fler än deltagarna på lägret skulle få möjlighet att läsa texten. Så håll till godo, här är den. Den har en rätt bra poäng.

Idag är jag en gammal man, kanske i ålder med din morfar. Jag har en underbar familj med både barn och barnbarn. När jag var i er ålder spelade jag fotboll, det var den jag levde för. Min största dröm var att bli en fotbollsstjärna. Ett proffs. Jag var bäst i laget och tyckte att de andra spelarna i laget var överflödiga. Det var ändå jag som gjorde alla målen.

Mitt ego växte och jag tänkte bara på mig själv. Hur bra jag skulle bli och vad det skulle stå om mig i historieböckerna. Karriären gick spikrakt uppåt, allsvenskan var snart ett avklarat kapitel. Jag spelade under mina år i både England och Italiens storklubbar.

Men jag ville ha mer, bli rikare, bättre och mer känd. En dag, några år efter att karriären var över, när jag satt och beklagade mig hemma hos min gamla farmor frågade hon: Vem vill du vara? Vad har varit ditt mål genom livet?

Jag funderade och gav henne mitt svar: Jag vill vara en viktig person. En som folket kommer ihåg, som betytt något för historien. Okej, sa farmor och log mot mig med hela sitt rynkiga ansikte, då ska du få något att tänka på. Nämn de fem rikaste personerna i världen, tio personer som fått Nobelpriset, sex Oscars-vinnare i kategorin bästa manliga eller kvinnliga skådespelare och i ditt eget område: tio fotbollsspelare som fått utmärkelsen ”Världens bästa fotbollspelare”.

Det var betydligt svårare än vad jag först tänkte. Bill Gates är ju en rik man, och Nelson Mandela har fått Nobelpriset, men sen står det still. Inte en enda Oscars-vinnare kan jag med säkerhet säga. Fotbollsspelarna är klart att där klarade jag ganska många, men i närheten av tio kom jag aldrig.

Farmor ler finurligt och skakar på huvudet. Dessa är de främsta i världen inom sina områden, skrattar hon, och hur många kunde du namnet på? Nämn nu för mig: fem lärare som betydde mycket för dig under skolgången, tre vänner som hjälpt dig genom en svår tid och sex personer som någon gång fått dig att känna dig uppskattad och speciell.

Vi blir sittandes i timmar när jag funderar tillbaka på alla mina år genom skola, fritid och fotboll. Det blir många tårar och skratt när jag berättar för farmor om alla människor som har betytt något för mig. Jag blir förvånad över hur lätt det är att rada upp lärare, vänner, lagkamrater och främlingar som har betytt mycket för mig genom åren.

Efter ett långt samtal ler hon återigen mot mig. Mitt älskade barnbarn, säger hon, i alla år har du kämpat och slitit väldigt målmedvetet. Du har spelat i fina klubbar och vunnit många titlar. Du har strävat efter folkets erkännande. Samtidigt som du tyvärr glömt bort de som finns omkring dig, dina vänner, din familj och dina lagkamrater. Det har blivit viktigare för dig att vara älskad och erkänd av människor du inte känner än de du har närmast dig. Du säger att du vill vara en viktig person, en som har betytt någonting för historien. Då har jag bara en sista fråga till dig. För vem vill du vara viktig? För vem vill du betyda något?

Och så sa hon något som fortfarande ekar i mitt huvud.

”För världen kanske du bara är en enda människa…
men för en människa kan du vara hela världen.”

För vem vill du ha en viktig betydelse?

Här ska ni få se ett fantastiskt Youtube-klipp. Det handlar om två personer som vigde några år av sitt liv för ett lejon, som sedan placeras i ett reservat. När de ett år senare ska hälsa på sin gamle vän så utspelas väldigt fina & gråtvänliga scener. Man förstår att de här två herrarna har haft en stort viktigt betydelse i Christians liv. Väl värd sina minuter. Se den!

This video was embedded using the YouTuber plugin by Roy Tanck. Adobe Flash Player is required to view the video.

One comment

  1. Wow Simon…vad fint!

Leave a comment